Scroll to Top
Užitočné tipy

Panthenol v starostlivosti o pokožku: vlastnosti a použitie

Panthenol je známou zložkou mnohých kozmetických prípravkov na starostlivosť o pleť. Prirodzene sa vyskytuje v našej koži, a preto ho veľmi dobre znáša. Pantenol nespôsobuje podráždenie a navyše je považovaný za veľmi jemný a zároveň vysoko účinný. Aké sú jeho vlastnosti a ako ho používať? Poďme to zistiť!

Čo presne je panthenol?

Panthenol (dexpanthenol, D-panthenol) známy aj ako provitamín B5. Je to derivát vitamínu B5 alebo kyselina pantoténová, prirodzene sa vyskytujúca látka v koži, vlasoch a nechtoch. Nedostatok tohto vitamínu môže mať za následok šupinatosť kože a urýchlenie šedivenia vlasov. Ak sa tomu chceme vyhnúť alebo zmierniť príznaky, potom pokračujte a používajte panthenol. Látka preniká do hlbších vrstiev kože, vlasov a nechtov a transformuje sa na kyselinu pantoténovú. Je taktiež potrebné pripomenúť, že panthenol existuje v dvoch formách: L a D; iba posledne menované sa transformujú na kyselinu pantoténovú v koži. D-panthenol je hustá, viskózna a olejovitá kvapalina, ktorá sa musí spracovať skôr, ako sa stane jednou z kozmetických zložiek. Preto sa vo výrobkoch starostlivosti o pleť používajú vodné roztoky pantenolu.

Pantenol a jeho vlastnosti

Pantenol je naozaj účinný. Ovplyvňuje vlasy, pokožku a nechty:

  • prináša úľavu a regeneráciu – urýchľuje hojenie rán a menších poškodení pokožky, pomáha pri liečbe popálenín a jaziev;
  • zvlhčuje pokožku – zjemňuje a robí ju elastickou, zabraňuje úniku vody cez pokožku;
  • posilňuje epidermálnu hydro-lipidovú bariéru – pokožka je zvlhčená a prestane sa odlupovať;
  • zlepšuje vlasovú štruktúru – zahusťuje, posilňuje, leští, zjemňuje a zabraňuje štiepeniu vlasov;
  • regeneruje nechtovú platňu – posilňuje a zabraňuje poškodeniu;
  • zabezpečuje vlastnosti proti vráskam – vyhladzuje vrásky, zjemňuje, hydratuje a firmy;
  • nie je komedogénny – neupcháva póry pokožky;
  • môže byť použitý na sliznice- má regeneračný, upokojujúci a zvlhčujúci účinok;
  • antibakteriálne a protizápalové vlastnosti.

Panthenol-použitie

Panthenol sa používa v mnohých kozmetických prípravkoch na starostlivosť o pokožku, vlasy a nechty, napríklad:

  • balzamy, krémy po opaľovaní – vďaka obsahu pantenolu urýchľujú tvorbu melanínu, chránia pokožku pred sčervenaním, svrbením a šupinatosťou;
  • vlasové šampóny a kondicionéry – hladké, lesklé, spevňujúce, zahusťujúce, hydratujúce, pôsobiace proti lupinám a stimulujúce rast vlasov;
  • krémy na ruky a nechty – panthenol vyhladzuje, regeneruje, posilňuje a zabraňuje štiepeniu;
  • lak na nechty – opravuje nechtovú platňu poškodenú častou manikúrou a chráni ju pred škodlivými účinkami lakov a vonkajších faktorov (chemikálie);
  • kozmetika pre citlivú pokožku – podporí ošetrenie a regeneráciu pokožky po menších dermatologických ošetreniach;
  • očné kvapky a kontaktné šošovky – podporuje regeneračné procesy rohovky, hydratuje oči a chráni ich pred nadmerným vysušením, únavou a podráždením;
  • nosné kvapky – stará sa o poškodenú sliznicu nosa počas prechladnutia alebo alergie.

Ako používať panthenol?

Kozmetický prípravok s pantenolom (zvyčajne vo forme peny) sa aplikuje na poškodený povrch pokožky raz, alebo niekoľkokrát denne. Pred každým použitím obal dobre pretrepte a potom ho opatrne zatvorte. Ak sa produkt používa na tvári, uistite sa, že sa nedostane do očí, úst, alebo nosa. Panthenol sa má nastriekať na ruku a potom aplikovať na pleť. Je veľmi nepravdepodobné, že spôsobí akékoľvek alergické reakcie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *