Scroll to Top
Užitočné tipy

Kyselina mandľová v kozmetike. Plusy a minusy mandľového peelingu

Popularita kyseliny mandľovej v kozmetológii rastie. Je však načase, aby sme si o tom povedali niekoľko trpkých slov. Ako funguje kyselina mandľová? Pre koho sa odporúča? Aké sú plusy a mínusy jej použitia na kozmetické ošetrenie?

Vzhľadom k tomu ako mechanické odstránenia bledú, ošetrenie kyselinami sú stále viac a viac vyhľadávanými. Sú omnoho menej dráždivé. Vďaka jemnejšiemu pôsobeniu sú kyseliny bežnou voľbou na odstránenie pigmentových škvŕn, odstraňovanie jaziev po akné, vyhladzovanie a omladzovanie pokožky.

Medzi AHA (najmiernejšie) kyselinami je kyselina mandľová najobľúbenejšia. Odporúča sa pre problematickú pokožku, ktorá potrebuje intenzívnejšiu starostlivosť. Bohužiaľ, musíme vás varovať, že nebude vo všetkých prípadoch fungovať.

Kto nemôže využiť výhody kyseliny mandľovej?

Peeling za pomoci kyseliny mandľovej nie je vhodná pre ľudí, ktorí zápasia s atopickou dermatitídou, oparmi alebo kožnými léziami sprevádzanými závažným zápalom. Tehotným ženám, ktorých pokožka je oveľa citlivejšia, sa rovnako kyselina neodporúča. Samozrejme, toto sú náznaky, ktoré mnohé ženy vedome ignorujú, sú v pokušení jemnosťou tejto zložky.

Pre koho je kyselina mandľová odporúčaná?

Mali by ste ju vyskúšať, ak:

  • mate mastnú alebo kombinovanú pokožku;
  • mate komedóny;
  • obťažuje vás bežné akné;
  • chcete sa zbaviť post-akné škvŕn;
  • vaša pleť vyzerá unavená a matná;
  • potrebujete vyhladiť pokožku;
  • túžite zastaviť procesy starnutia;
  • skúšate vylepšiť tón pleti.

Vďaka vlastnostiam a jemnému pôsobeniu na pokožku sa kyselina mandľová môže použiť pre všetky typy pleti a fototypy.

Ak máte pocit, že by ste to mali urobiť, prečítajte si:

ČO MUSÍTE VEDIEŤ O KYSELINE MANDĽOVEJ?

Kyselina mandľová patrí do skupiny AHA kyselín. Tento názov môžete počuť v kozmetických salónoch, pretože tento typ kyselín sa bežne používa na profesionálne ošetrenie, vrátane exfoliácie.

Zaujímavá je vlastnosť kyseliny mandľovej – vďaka mierne väčším molekulám (v porovnaní s inými kyselinami) pôsobí pomalšie a jemnejšie. Pomaly preniká do hlbších vrstiev epidermy, takže je bezpečnejšia a nespôsobuje podráždenie. Okrem toho neznecitlivuje pokožku na slnku, takže ju môžete používať aj v lete.

Stojí za to vedieť, že vo väčšine prípadov sú kyselinové peelingy spojené s kondicionačným ošetrením, takže pracujú ešte jemnejšie.

Odkiaľ pochádza kyselina mandľová? Je zrejmé, že pochádza z mandlí (Amygdalus Communis var Amara). Extrahuje sa počas procesu hydrolýzy horkého mandľového extraktu.

AKO FUNGUJE KYSELINA MANDĽOVÁ?

  • Zrýchľuje odlupovanie odumretých kožných buniek relaxáciou medzibunkových väzieb a stimuláciou mikroexfoliácie.
  • Vďaka odlupovaniu najvzdialenejšej vrstvy pokožky je pokožka lepšia – osvetľuje, redukuje zafarbenie pleti, zjemňuje tón pleti.
  • Odblokuje vývody mazových žliaz a zvyšuje ich funkciu, čím blokuje mastnotu pokožky a znižuje komedóny.
  • Má antibakteriálny a antiseptický účinok, takže zmierňuje napr. podráždenie a zápal súvisiaci s akné.
  • Stimuluje aj syntézu kolagénu a elastínu zodpovedného za pevnosť a kyselinu hyalurónovú, ktorá dodáva hydratáciu.
  • Spomaľuje proces starnutia pokožky, aj ten, ktorý je spôsobený UV žiarením, pod podmienkou, že ju používate pravidelne a vo vhodných množstvách.

Málokto to vie, že

Účinok kyseliny mandľovej závisí od koncentrácie a pH – čím vyššia je koncentrácia kyseliny a znižuje sa pH kože, tým silnejší je účinok. Vďaka tomu dokážeme ľahko regulovať spôsob, akým kyselina mandľová funguje a upravovať liečbu podľa vlastných potrieb.

Kyselina mandľová sa môže aplikovať na kožu dvoma spôsobmi

  1. Mať profesionálnu aplikáciu kyseliny mandľovej vykonanú estetikom.
  2. Aplikácia dermo-kozmetiky s kyselinou mandľovou v súkromí vášho domovu.

Aké sú zlé stránky kyseliny mandľovej?

Zdá sa, že ide o bezchybnú látku – pracuje jemne, odstraňuje pigmentové škvrny, omladzuje a posilňuje vlhkosť, ktorá je vhodná na letné použitie, dostupná medzi výrobkami pre pleti. Keď sa však na ňu bližšie pozriete, zistíte nevýhody kyseliny mandľovej:

  • Nemôžete ju používať, ak máte atopickú dermatitídu, psoriázu alebo závažné kožné ochorenia.
  • Nefunguje dostatočne silno na vyhladenie hlbokých vrások, aby sa odstránili škvrny po slnku.
  • Nie je lacná, aby bolo dostupná pre každého.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *